Benodigdheden

12 witte asperges, zout en een klontje boter
Voor de sabayonsaus:
25 ml aspergekookvocht, 50 ml witte wijn, 2 grote eidooiers, 100 gr gepelde Hollandse garnalen, 3 el crème fraîche, 1 el fijngeknipte kervel , peper en zout
Voor de garnering:
4 kleine tomaatjes of 8 cherrytomaatjes, kleine takjes kervel

Werkwijze

Maak de asperges schoon en kook ze gaar. Basismethode hiervoor: water aan de kook brengen, beetje zout en klontje boter erbij en geschilde asperges er in doen. De asperges 5 minuten zachtjes laten koken. Hierna de warmtebron uit doen en de asperges 10 minuten laten staan alvorens ze uit te laten lekken. Zijn de asperges dunner dan de AA kwaliteit, dan een paar minuten korter laten staan.
Neem de asperges uit het kookvocht en leg ze op een voorverwarmde schaal. Houd ze warm.

Was de garnalen en dep ze heel goed droog met keukenpapier. Was de tomaatjes en snijd deze in parten.

Neem voor de sabayonsaus 25 ml van het kookvocht en doe dit samen met de witte wijn in een kom of steelpan, dan wel in een goede sauspan. Meng goed en voeg al roerende met een garde één voor één de eidooiers toe. Zet de kom of steelpan au-bain-marie (boven een pan met kokend water) of de sauspan zo op de warmtebron. Verwarm de saus al kloppend met een garde tot deze dik, vloeibaar en schuimig is.
Haal de sauspan van de warmtebron en voeg de garnalen, crème fraîche en de fijngeknipte kervel toe. Maak de saus op smaak af met versgemalen peper en wat zout.
Serveer de asperges met de garnalen en sabayonsaus. Garneer met de partjes tomaat en de takjes kervel.