Hot Cross Buns - Paasbroodjes

Bakken vind ik een ontspannende bezigheid. Om met Pasen eens een keer iets anders op tafel te zetten nam ik dus een recept uit het boek The Great British Book of Baking.

De Hot Cross Buns die ik daar uit maakte zagen er exact uit zoals op de foto in het boek en de smaak was heerlijk. Een lekker broodje met toch wat pit door o.a. de mixed spice en de nootmuskaat die er in zitten. In Engeland worden ze traditioneel gegeten, warm uit de oven op Goede Vrijdag. Ik maakte ze op Paaszaterdag en ze bleven nog dagenlang lekker. En ze zijn ook nog eens goed in te vriezen. Hierbij het recept:

Benodigdheden

350 gr witte bloem, 100 gr volkoren meel, 50 gr witte basterdsuiker, 1 theelepel zeezout, 2 theelepels mixed spice (toko!), ½ theelepel vers geraspte nootmuskaat, 1 zakje droge gist van 7 gr, 50 gr ongezouten boter in blokjes, 125 gr gemengd gedroogd fruit en schil, 200 ml lauwwarme melk en 2 medium eieren licht opgeklopt.
Voor het kruis:
4 eetlepels witte bloem, 2 eetlepels koud water.
Voor het glazuur:
4 eetlepels melk en 2 eetlepels witte basterd suiker.Een bakplaat die je invet of bekleedt met bakpapier of anti-aanbakfolie.

Bereidingswijze

Doe de bloem en het meel, de suiker, het zout, de mixed spice, de nootmuskaat en de gist in een grote mengkom of in de mengkom van een standmixer zoals de KitchenAid en meng dit geheel goed.
Voeg dan de blokjes boter toe en meng dit met je vingers totdat het een geheel van kleine kruimels is. Meng het fruit en de gedroogde schillen er doorheen.
Maak een kuiltje in het midden en voeg daarin toe de melk en de opgeklopte eieren. Meng geleidelijk aan het mengsel met de melk en eieren tot een zacht deeg ontstaat.
Haal het deeg uit de mengkom en kneed met de hand 10 minuten na of in de standmixer met de deeghaak 4 minuten op de laagste stand. Het moet een mooi zacht deeg zijn dat niet plakt (doe er dan een klein beetje bloem bij) en ook niet te stug is. Doe het deeg terug in een mengkom en plaats er een natte, warme, uitgewrongen theedoek over en laat het deeg rijzen totdat het in volume verdubbeld is.

Haal het deeg uit de kom en sla met je knokkels de lucht eruit. Verdeel het in 12 porties en vorm ze tot 12 mooie bolletjes. Plaats ze op de bakplaat en doe het geheel in een grote plastic zak zonder dat de zak met de deegbolletjes in aanraking komt en laat het geheel weer rijzen totdat het in volume verdubbeld is. Dit duurt ca. 45 minuten. Tegen het einde van de rijstijd verwarm je de oven voor tot 200 gr. C.

Voor het kruis meng je de bloem en het water tot een dikke massa die je vervolgens in een papieren spuitzakje doet. Knip een klein puntje er van af en maak een kruis op alle broodjes. Bak ze gedurende 15 minuten in de hete oven of totdat ze goudbruin zijn.

Maak de glazuur door de melk te verwarmen met de suiker totdat de suiker helemaal opgelost is. Laat 1 minuut zachtjes koken en doe dit glazuur over de broodjes heen zodra ze uit de oven komen. Plaats ze op een rek om af te koelen.

Succes!