Een mes dat altijd scherp blijft bestaat niet. Des te harder het staal van een mes, des te langer het scherp blijft en ook des te dunner je het kunt slijpen en dus scherp is. Maar elke keer dat je snijdt verstoor je de moleculen op het uiterste randje van de snede. Er komen losse moleculen aan deze snede. Doe je daar niets aan dan komt de uiterste V vorm steeds voller met losse moleculen. Je moet je mes dus bijhouden met een aanzetstaal.

Aanzetten

Een aanzetstaal moet altijd harder van basismateriaal zijn dan de hardheid van je mes. De meeste Franse en Duitse messen bijvoorbeeld kun je al prima bijhouden met een goede stalen aanzetstaal. Heb je messen die harder zijn zoals bijvoorbeeld Japanse messen en messen van Carbonstaal dan heb je altijd een aanzetstaal nodig van keramisch materiaal. Ook een aanzetstaal voorzien van diamantslijpsel is dan een optie. Elke keer dat je je mes pakt zet je het even aan beide kanten aan met je aanzetstaal. Zou heb je erg lang een vlijmscherp mes.

Slijpen

Op een gegeven moment is de V vorm helemaal op en bijna rond geworden. Dan is het tijd dat je je mes slijpt of laat slijpen. Voor het zelf slijpen heb je diverse zelfslijpers van eenvoudige slijpstenen die nogal wat werk en inspanning kosten tot elektrische machientjes die werken op basis van slijpsteentjes met diamantslijpsel. Wil je je mes eenvoudig en snel geslepen hebben zonder al te veel moeite dan kun je je mes elke laatste vrijdag van de maand bij ons ingeleverd hebben om het de week erop vlijmscherp weer op te kunnen halen. En twee keer per jaar, in april en oktober (kijk voor exacte data op onze website) zit de slijper in onze winkel en kun je er zelfs op wachten.

Schoonmaken

Een mes doe je niet in de vaatwasser. In een vaatwasser wordt het staal aangevreten door de soda’s in de afwasmiddelen. Heel eenvoudig in een sopje met een zachte borstel en afdrogen: klaar!

Snijden

Snijden doe je op een houten of kunststof plank. Je mes kan dan in het materiaal waardoor je ook de laatste vezels van een product door kunt snijden en je mes scherp blijft. De kwaliteit van het hout of de kunststof zijn niet echt belangrijk voor het snijden en je mes maar spelen wel erg mee in de duurzaamheid van je plank en het uiterlijk na gebruik.

Voor nog meer advies kun je uiteraard altijd bij ons terecht. Ook voor advies voor het onderhoud van houten planken en messen.

keukenmessen scherp en voordelig

keukenmessen scherp en voordelig