In mei vertrokken Vicki, Heidi en ik naar Solingen om een kijkje te nemen in de werkplaats van Robert Herder, waar de messen al sinds 1870 met de hand worden gemaakt. We konden met eigen ogen zien welke handelingen er komen kijken bij het maken van een Molenmes.

En wat was het bijzonder om te zien hoe men hier te werk gaat. Na ontvangst met Kaffee und Kuchen krijgen we uitleg over de scherpte van de messen en hoe deze tot stand komt. Mevrouw Herder, achterkleindochter van oprichter Robert, komt ondertussen voorzichtig hallo zeggen en vertrekt ongezien weer richting werkplaats. Na het zien van de aflevering Scherp uit De Wilde Keuken met Wouter Klootwijk krijgen we een rondleiding door de werkplaats.

Robert Herder messen Solingen Robert Herder messen

Haarscherp

De messen worden nog steeds naar het principe van ‘het Solinger dunslijpen’ vervaardigd. Het lemmet wordt zeer dun geslepen en loopt slank op de snede toe. Dit zorgt voor een bijzonder scherpe snede die zeer lang aanhoudt. De scherpte wordt getest a.d.h.v. de zogenoemde nagelproef. Bij een lichte druk op de duimnagel – of op een speciale ijzeren proefring – ontstaat een kleine welving bij de snede. De snede laat zich zien. En dat is nu juist het bijzondere kwaliteitsmerk van de Molenmessen.
Net als de ‘roestende’ messen ondergaan de RVS messen een speciale manier van slijpen ‘dunschliff’ en polijsten ‘blaupfliesten’ waardoor het mes nog dunner en scherper is. De mannen die dit specifieke mes maken zijn tot wel zes jaar in opleiding!

Werkplaats

Robert Herder handgemaakte messen De werkplaats, want zo noemen ze het zelf, is oud (1872). Het is er rommelig, vol en het lijkt net of je jaren terug in de tijd gaat. Bijna alles is zwart gekleurd en plakt.
Overal zie je hardwerkende jongens en mannen maar ook meiden en vrouwen hebben hun eigen werkplek.
Elke handeling wordt met veel liefde en aandacht uitgevoerd en ieder afzonderlijk mes gaat door de handen van twee controleurs. Vinden zij het niet goed? Dan kan het mes direct terug.
Op deze manier waarborgt Herder de kwaliteit van de Molenmessen.

Trots

Een ding wat mij enorm opvalt is de trots waarmee deze mensen werken. En terecht. De omstandigheden waarin zij werken lijken niet van invloed te zijn. Iets wat voor ons bijna onvoorstelbaar is, is voor hen dagelijkse kost. Een prachtig familiebedrijf met passie voor het vak. Daar houden we van.